Duimarthrose

Meer informatie over duimarthrose:

Artrose, of slijtage, is een aandoening waarbij de kraakbeen oppervlakken in een gewricht langzaam slijten. Dit zorgt ervoor dat de twee gewrichtsvlakken niet meer soepel over elkaar heen kunnen glijden en het bewegen van een gewricht pijn gaat doen.

Het duimgewricht is gevoelig voor slijtage als gevolg van zijn bijzondere vorm. Door deze vorm heeft de duim een grotere bewegingsvrijheid en kunnen we de vingers aanraken. Dit gebruiken wij bijvoorbeeld bij het schrijven of opendraaien van potten.

De oorzaak voor slijtage aan de duim is nog niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat het vooral bij vrouwen boven de 40 jaar voorkomt.
Een in het verleden opgelopen beschadiging of hypermobiliteit kunnen de kans op slijtage in de duim vergroten.

Slijtage aan de duim is niet te genezen. Wel kunnen door behandeling de klachten verminderen.

Bij ernstige vormen van slijtage kan er nog de stap worden genomen om een deel van het gewricht te verwijderen zodat er geen wrijving meer is tussen de twee gewrichtsvlakken.

De meest duidelijke klacht bij duimartrose is pijn. Deze wordt vaak omschreven als een diepe zeurende pijn bij de duimbasis en in de duimmuis.
In een later stadium van artrose  kunnen naast pijn ook zwelling en gewrichtsvervorming optreden. Dit heeft effect op de beweeglijkheid en de ligging van de spieren in de duimmuis. Dit kan er uiteindelijk voor zorgen dat het bovenliggende gewricht in de duim door compensatie ook klachten gaat geven.

De behandeling die wij kunnen bieden bij duimartrose is het geven van adviezen over hoe u de duim het beste kunt gebruiken. Daarnaast kan onze handtherapeut een spalk voor u maken waarmee de duim in de optimale positie wordt geplaatst en de duim minder pijnklachten zal geven.
Soms is het goed om oefeningen te doen waardoor de duimmuis sterker wordt.

Wanneer deze conservatieve (niet operatieve) behandeling onvoldoende effect heeft en de klachten niet meer draaglijk zijn kan er nog gekozen worden voor een operatieve ingreep.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

U kunt zelf al proberen om de hand/duim zo veel mogelijk te ontzien. Probeer belastende activiteiten zoals tillen of kracht zetten te vermijden, maar blijf wel bewegen. Met de handen in een teiltje lauw water, rustig draaiende bewegingen maken, kan soms pijnverlichting geven.

Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.