Bekkenklachten

Bekkenklachten

Het SI-gewricht zit in het bekken, één aan elke kant van het heiligbeen. Een SI-gewricht kan ontsteken, kan te los zitten of kan verdraaien en blokkeren. Aan een ontsteking kunnen auto-immuunziekten ten grondslag liggen. Te los zittende SI-gewrichten kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap en na de bevalling, als gevolg van een ongeval of aangeboren. SI-gewrichten kunnen verdraaien als gevolg van een trauma (valpartij, ongeluk, contactsporten), verkeerd tillen en een langdurig verkeerde houding.

Dat hangt er uiteraard van af wat de oorzaak is.

Een blokkade kan spontaan verdwijnen maar kan ook jarenlang bestaan.

Hypermobiele (te los zittende) SI-gewrichten kunnen voor langdurige en terugkerende klachten zorgen.

Het is onze ervaring dat SI-klachten niet altijd goed worden herkend. De pijn kan lokaal in de rug zitten maar ook dusdanig uitstralen dat gedacht wordt aan bijvoorbeeld een hernia. Niet zelden hebben liesklachten hun oorsprong in het SI-gewricht. Ook kan de stand van de wervelkolom tot in de hoge nek worden beïnvloedt waardoor vaak onbegrepen klachten ontstaan: pijn in de bovenrug en/of ribben, hoofdpijn, nekpijn, duizeligheid, vermoeidheid.
Er kan een schijnbaar beenlengteverschil ontstaan en het corrigeren hiervan d.m.v. een hakverhoging kan de klachten verergeren of in stand houden.

Om te beginnen moet worden vastgesteld of er sprake is van een blokkade. Deze kan worden losgemaakt door de manueel therapeut. Vaak moeten ook wervels hoger in de rug worden behandeld. Een eventuele hakverhoging moet nogal eens worden afgeraden.
We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Blijf gedoseerd bewegen. Probeer te ontspannen. Zorg dat uw spiercorset op peil is. Probeer symmetrisch te staan en te tillen. Wissel zitten, staan en lopen af.
Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl
Lukraak op internet zoeken raden wij af.