Botbreuk in de hand

Meer informatie over Botbreuk hand

Een botbreuk, ook wel fractuur genoemd, is een onderbreking in de lijn van het bot. Het bot is letterlijk gebroken.

Een breuk kan worden veroorzaakt door een ongeluk ofwel trauma, of door een herhaalde belasting van het bot. Daarnaast kan een ziekte zoals osteoporose ook breuken veroorzaken.

De behandeling van een botbreuk is afhankelijk van hoe de breuk eruit ziet. Een mooie breuk, waarbij beide delen mooi op elkaar aansluiten, kan worden behandeld met gips. Deze conservatieve behandeling duurt meestal vier tot zes weken.

Een nadeel van gipsbehandelingen is echter dat een gewricht zal verstijven. Omdat vingers daar extra gevoelig voor zijn, zal eerder gekozen worden voor een operatieve behandeling waarbij een plaatje of schroefje wordt geplaatst om de breuk te stabiliseren. Het voordeel hierbij is dat er gelijk kan worden geoefend.

Er bestaat altijd een kans dat het bot niet aan elkaar groeit. Dit gebeurt echter niet vaak.
Daarnaast kan het zijn dat er, ondanks behandeling en intensief oefenen, een lichte bewegingsbeperking overblijft.

Bij een botbreuk is het goed om zo snel mogelijk gedoseerd te gaan bewegen om stijfheid te voorkomen en de spieren te activeren. Onze handtherapeut kan u hierbij op de juiste manier begeleiden.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Volg altijd de adviezen die u van uw arts of specialist hebt gekregen. Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.