Botbreuk voet

Meer informatie over botbreuk voet

Een botbreuk in de voet is een erg algemeen begrip. In de voet zitten 26 botjes, 107 ligamenten (bandjes) en negentien spieren en pezen. Er zijn twee soorten breuken/fracturen die kunnen ontstaan in de voet. Er kan een fractuur ontstaan door een trauma, zoals een val of een schop tegen de voet aan. Ook kan er sprake zijn van een stressfractuur, ook wel een marsfractuur genoemd. Dit is een fractuur die ontstaat door langdurige overbelasting. De klachten die mensen kunnen ervaren bij een fractuur die door een trauma is veroorzaakt zijn vaak pijn bij rust en beweging, zwelling in de voet en onvermogen om de voet te belasten. Bij een stressfractuur zijn de klachten in het begin vaak nog niet zo ernstig. De pijn is goed te houden en de voet is nog belastbaar. Wanneer men blijft doorlopen met deze klacht, worden deze langzamerhand erger. Er kan dan ook zwelling optreden en pijn in rust.

Als er een fractuur aanwezig is na een trauma en dit geconstateerd is op een röntgenfoto kan er in het ziekenhuis gips worden aangebracht. Dit duurt gemiddeld vier tot zes weken. Na deze periode is revalidatie nodig wat qua tijd afhankelijk is van de doelstelling van de patiënt. Als men terug wil naar zijn/haar sport is de revalidatieperiode langer. Een stressfractuur duurt gemiddeld zes tot acht weken als men zich houdt aan de voorgeschreven regels. Dit houdt in dat er rust gehouden moet worden en dat de voet niet overbelast mag raken. Er mag bewogen worden binnen de pijngrens. Ook kan er gebruik gemaakt worden van krukken  om de voet nog meer rust te geven.

Als u te lang met een stressfractuur blijft doorlopen, kan er verdere schade aan de voet ontstaan. U zult vaker last hebben van stijfheid in de voet, spieren en pezen kunnen aangedaan raken en u kunt een ander looppatroon aannemen. Dit kan ervoor zorgen dat u ergens anders in uw lichaam ook klachten gaat ervaren, zoals in uw knie, heup of onderrug. Ook kan een onbehandeld fractuur verkeerd genezen, wat voor blijvende schade in de voet zorgt. Dit geeft later vaak pijnklachten in de voet.

De behandeling die wij kunnen bieden bestaat uit de volgende punten:

  • Voorlichting en advies
  • Advies over gebruik van krukken
  • Krachttraining
  • Mobilisatie van het enkelgewricht
  • Medical taping

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Zelf kunt u preventief optreden tegen een stressfractuur. Dit houdt in dat u een goede warming-up moet doen, moet opletten wat de intensiteit van de training is, veel spierversterkende oefeningen moet doen en een cooling-down moet uitvoeren. Dit zijn een aantal tips om een stressfractuur te voorkomen. Ook moet er opgepast worden met langdurige belasting. Zorg ervoor dat de voet niet overbelast raakt.

Als u de pijn ondraaglijk vindt of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl.

Lukraak op internet zoeken raden wij af.