Duizeligheid

Bent u wel eens duizelig, onvast ter been of licht in het hoofd?
Duizeligheid is een veelvoorkomende klacht en wordt vooral vaak gezien bij ouderen. Duizeligheid komt in verschillende vormen voor, zowel acuut als chronisch. Bij 90% van de gevallen kunnen de klachten bij de fysiotherapeut succesvol behandeld worden.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen:
 • Draaiduizeligheid
 • Onvast/onzeker ter been zijn
 • Licht in het hoofd

Wat is duizeligheid en wat kan de oorzaak zijn?

Draaiduizeligheid
“Het gevoel dat de wereld draait”
Draaiduizeligheid wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door BPPD (benigne paroxismale positieduizeligheid). Bij BPPD wordt de duizeligheid veroorzaakt door gruis wat niet goed meebeweegt in het evenwichtsorgaan. Bij BPPD komt de duizeligheid vaak met aanvallen bij veranderingen van houding van het hoofd (zoals van lig naar zit en/of van zit naar lig) en duren seconden tot één minuut.
Er zijn ook andere oorzaken van draaiduizeligheid;
 • Neuritis vestibularis: ontsteking aan de zenuw van het evenwichtsorgaan
  Hierbij is er een constante hevige draaiduizeligheid die enkele dagen kan aanhouden met koorts, misselijkheid/overgeven.
 • Ziekte van Ménière:
  Er is sprake van aanvallen van draaiduizeligheid met gehoorvermindering en oorsuizen die minuten tot uren kunnen duren.
 • Vestibulaire migraine:
  Draaiduizeligheid in combinatie met migraine die met aanvallen ontstaan door plotselinge hoofdbewegingen, deze kunnen minuten tot dagen aanhouden.
Onvast ter been zijn

Als u onvast ter been bent voelt u zich onzeker tijdens het staan en lopen. Oorzaken hiervan kunnen problemen van het houdings- en bewegingsapparaat zijn, maar ook verminderd zicht, neurologische aandoeningen, verstoringen van het gevoel in de voeten of spierzwakte.

Licht in het hoofd
Een andere vorm van duizeligheid is wanneer u licht in het hoofd bent, zich zweverig voelt of het gevoel heeft flauw te gaan vallen. Dit wordt meestal veroorzaakt door hartritmestoornissen, lage bloeddruk, bepaalde soorten medicatie of psychische klachten.
vulling

Hoe lang gaat het duren?

Afhankelijk van het soort duizeligheid kunnen duizelingen aanhouden van seconden tot weken. Het is daarom belangrijk om erachter te komen waar de duizeligheid vandaan komt. Door goed (lichamelijk) onderzoek uit te voeren kunnen we u vertellen welke vorm duizeligheid u heeft en wat u kunt verwachten van het herstel.

Wat zijn de mogelijke gevolgen?

Duizeligheid is vervelend en het kan u onzeker maken. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat u valt of bang bent om te vallen. Het komt vaak voor dat bewust of onbewust bepaalde houdingen en/of bewegingen vermeden worden. Dit kan het gevolg hebben dat de klachten niet herstellen of zelfs verergeren.

Welke behandeling kunnen wij bieden?

Sommige vormen van duizeligheid kunnen goed behandeld worden met fysiotherapie. ADFYS heeft meerdere manueel en fysiotherapeuten die duizeligheid kunnen behandelen. De behandeling bij duizeligheid bestaat uit meerdere factoren en ligt aan de oorzaak van de duizeligheid. Als eerste word gekeken of er sprake is van draaiduizeligheid door een specifieke aandoening zoals hierboven is omschreven. Zo ja dan hebben wij technieken: specifieke testen en manoeuvres die wij kunnen uitvoeren.
Daarnaast word gekeken naar medicatie, klachten aan de ogen en de spierkracht van de benen. Bij chronische duizeligheid kan revalidatie gestart worden. Deze revalidatie bestaat uit oefeningen om de visuele symptomen te verminderen, de balans en loopfunctie te verbeteren en het activiteitenniveau te verhogen.

Wat kunt u zelf doen?

Het is belangrijk dat u de adviezen volgt die u van de behandelend arts of van de fysiotherapeut krijgt. Samen met uw fysiotherapeut kijkt u naar wat u zelf kunt en hoe u ook thuis kunt oefenen.

Als u de klacht ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.