Kinderergotherapie

Kinderergotherapie bij ADFYS biedt uitkomst wanneer de ontwikkeling van kinderen niet helemaal vanzelf loopt. Denk hierbij aan kinderen van 3-12 jaar die problemen hebben met dagelijkse activiteiten zoals schrijven, aan- en uitkleden, eten met mes en vork, contact maken met leeftijdgenootjes, concentreren of zelfstandig spelen. Het is de kracht van een ergotherapeut dat zij analyseert waarom het kind hier moeite mee heeft en het kind stimuleert in zijn normale ontwikkeling. Ergotherapie voor kinderen stimuleert het kind in de ontwikkeling van praktische vaardigheden door middel van het oefenen van deze vaardigheden en spelen.  

De eerste behandeling bestaat uit een kennismaking met het kind en de ouders. Daarnaast zal er een uitgebreide observatie plaats vinden van (afhankelijk van de hulpvraag) verschillende dagelijkse praktische vaardigheden. Aan de hand van de observaties wordt een onderzoeksverslag geschreven en, samen met de ouders en het kind, het behandelplan bepaald. Daarna zullen de behandelingen plaats vinden. Meestal vinden de eerste behandelingen plaats in de behandelruimte en zullen ze daarna plaats vinden op de plek waar het handelingsprobleem zich voordoet (bijvoorbeeld op school of thuis). 

De ergotherapeut bij ADFYS kan verschillende kinderen met verschillende hulpvragen behandelen.
Voorbeelden van hulpvragen zijn:

  • Niemand op school kan mijn handschrift lezen, kunt u mij helpen netter te schrijven?
  • Een kind in mijn klas kan zich niet goed concentreren. Wat is hier de oorzaak van en kunnen wij het makkelijker voor hem maken?
  • Mijn dochter heeft moeite met bepaalde dagelijkse handelingen, zoals veters strikken, hanteren van bestek en aankleden. Hoe kan dit?
  • Ik vind stilzitten in de klas erg moeilijk en dit vind de juf en andere kinderen erg vervelend.
  • Veters strikken lukt maar steeds niet, kan ik dit leren?
  • Ik vind het moeilijk om te lezen en mijn werk in de klas te doen omdat er zoveel lawaai om mij heen is van andere kinderen, hoe kan ik toch mijn werk goed doen?

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt of mailt u dan terug.