Dry needling

Wat is het en wat levert het u op?

Onze ervaring is dat de spieren na de behandeling soepeler zijn geworden en dat ze makkelijker gebruikt kunnen worden. U krijgt eenvoudige oefeningen voor thuis mee om de verbeterde beweeglijkheid die is ontstaan te handhaven. Het verdere herstel heeft u daarmee zelf in de hand. De resultaten zijn over het algemeen veel sneller dan met massage of rekoefeningen. Oefeningen gaan na Dry Needling veel gemakkelijker.

Hoe werkt het?

Dry Needling richt zich op de behandeling van meestal al langer bestaande spierklachten. Dry Needling behoort tot het domein van de fysiotherapeut. Met Dry Needling worden spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen, door deze aan te prikken met een dunne acupunctuurnaald. Indien noodzakelijk worden ook de huid en botvlies met specifieke Dry Needling technieken behandeld om meer effect te bereiken. Tevens kan in de nabijheid van bepaalde zenuwen het desbetreffende weefsel worden geprikt. Meestal is de verbetering direct voelbaar.

Waar bestaat de behandeling uit?

De behandeling richt zich met name op die klachten waarbij spieren (vaak al langdurig)gespannen zijn en pijnklachten geven. Voorbeelden zijn hoofdpijn, lage rugklachten, tennis– of golfers elleboog, e.d. Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zogenaamd ‘local twitch respons’ waarna deze spier zich meer ontspant. Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. Vaak breiden de klachten zich uit, ook langs de wervelkolom. We betrekken deze spieren ook in de behandeling.

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding aangeprikt wordt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt en soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Drukpuntmassage echter is pijnlijker en duurt ook langer. Na deze schokjes ontspant de spier zich meestal direct. U kunt bewegingen beter uitvoeren en meestal direct zonder de bekende pijn. Het kan ook voorkomen dat u het tijdens de behandeling even warmer krijgt, gaat zweten, of dat u zich even naar of vermoeid voelt. Dit is niet iets waar u zich zorgen over hoeft te maken, dit verdwijnt snel weer.

Nog vragen?

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.