Wat is het en wat levert het u op?
Bij etalagebenen (Claudicatio Intermittens) voorzien de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. Veel mensen met deze klachten gaan op een andere manier lopen om de pijnklachten te vermijden, dit kost veel extra energie en zuurstof. Door het volgen van looptraining onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten. Lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren.
Hoe werkt het?
De looptraining volgt u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. De fysiotherapeut bespreekt uw klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Op basis van uw klachtenpatroon en een looptest stelt u samen met uw therapeut een persoonlijk trainingsschema op. Het is belangrijk dat u het lopen vol blijft houden en ook naast de trainingen met de fysiotherapeut blijft lopen.
Naast looptraining is het ook belangrijk om te kijken naar andere gebieden die invloed hebben op Claudicatio Intermittens zoals voeding, roken en medicijngebruik. Onze multidisciplinaire praktijk kan ook op deze gebieden begeleiding bieden. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met huisartsen, praktijkondersteuners, vaatchirurgen en specialistische verpleegkundigen.
Waar bestaat de behandeling uit?
Zoals hierboven aangegeven zal de behandeling bestaan uit looptraining onder begeleiding. Ter ondersteuning worden een aantal vragenlijsten afgenomen. Voor het vaststellen van uw conditie en maximale loopafstand doet u een test op de loopband. Op basis van uw klachtenpatroon en een looptest stelt u samen met uw therapeut een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 á 3 keer per week. Het trainingsschema zal niet alleen bestaan uit lopen, maar er is ook aandacht voor spierversterkende oefeningen, fietsen en indien nodig aanpassing van het looppatroon. Hierna gaat u meer zelfstandig trainen en wordt de begeleiding langzaam afgebouwd. Om het behaalde resultaat te houden is het uitermate belangrijk om het trainingsschema dagelijks te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.
Vergoeding door uw zorgverzekeraar
In 2023 worden er 37 behandelingen voor een traject begeleide looptherapie en leefstijlbegeleiding uit de basisverzekering vergoed. Dit is voor een periode van maximaal 12 maanden. In principe geldt de vergoeding één keer per mensenleven, vanwege de toenemende rol van zelfmanagement richting het einde van het traject.
Let op! U dient voor deze therapie een verwijzing van een arts of specialist te hebben. Doordat de behandelingen in de basisverzekering vallen, zal het eigen risico aangesproken worden.
Nog vragen?
We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.