Gebroken wervel

Meer informatie over gebroken wervel:

Een wervelfractuur kan verschillende oorzaken hebben. Een fractuur kan bijvoorbeeld ontstaan na een val of een ander trauma. Soms ontstaat een fractuur als gevolg van ziekte van het bot.

Na 6 tot 8 weken is de breuk wat betreft het botweefsel herstelt, echter betekent dit niet dat het herstel dan al volledig is.

Dit is afhankelijk van heel veel factoren: bijvoorbeeld ernst, soort ingreep, leeftijd, conditie, overige medische bijzonderheden. Gemiddeld zo’n zes tot twaalf maanden. In sommige gevallen blijkt terugkeer op het niveau van voor de breuk niet geheel mogelijk.

In het ziekenhuis zal worden geïnventariseerd wat voor fractuur het is. Aan de hand hiervan kunnen een aantal dingen worden besloten: zo is het mogelijk dat de fractuur stabiel is en u met enkele leefregels huiswaarts kunt. Ook is het mogelijk dat de arts besluit om u een brace aan te meten, wat u meer stevigheid geeft. Daarnaast bestaat de kans dat er een operatie moet volgen.

Conform het beleid van de arts zullen we de behandeling starten. Dit bestaat onder anderen uit het leren mobiliseren met een eventueel hulpmiddel en het versterken van spieren rondom de plaats van de breuk.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Gedoseerd oefeningen blijven uitvoeren om de spierkracht te behouden of te verbeteren. Probeer overdag zo min mogelijk op bed te verblijven.