Hallux valgus / hallux rigidus

Meer informatie over Hallux valgus / hallux rigidus

Hallux Valgus en Hallux Rigidus zijn beide aandoeningen aan de voet.

Hallux Valgus

Bij hallux valgus staat de grote teen scheef. De grote teen wijst richting de andere tenen en aan de zijkant van de voet ontstaat een knobbel. De knobbel kan rood en gevoelig worden aan de buitenkant. Het dragen van schoenen maar soms ook het lopen zonder schoenen kan pijnlijk zijn. Over de oorzaak van hallux valgus is nog weinig bekend. Er zijn wel een aantal factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan ervan;

  • Reumatische aandoeningen, artrose of ontstekingen in de gewrichtjes tussen de middenvoetsbeentjes- en/of teenkootjes.
  • Te veel of te weinig bewegelijkheid in het gewricht tussen de grote teen en de middenvoet
  • Familiaire aanleg

Het gebruik van ‘verkeerd’ schoeisel speelt zonder meer ook een rol. En dan met name het gebrek aan ruimte voor de voorvoet en eventueel ook een hakverhoging. Daarnaast komt het meer voor bij vrouwen dan bij mannen, onafhankelijk van het gebruikte schoeisel.

Hallux Rigidus

Bij hallux rigidus is er sprake van verstijving van de grote teen. Dit als gevolg van artrose in het gewricht tussen de grote teen en het eerste middenvoetsbeentje. De artrose kan pijnklachten veroorzaken in de voet. Daarnaast kan er ook stijfheid van de voet ontstaan door mobiliteitsverlies. Door deze klachten kan de voet minder goed afgewikkeld worden en wordt lopen moeilijker. Hallux rigidus treedt vaak pas op na het vijftigste levensjaar, maar het kan ook op jongere leeftijd voorkomen. Een sportblessure of een ongeluk ligt dan vaak ten grondslag aan de klachten van hallux rigidus.

Hallux Valgus

Deze aandoening ontstaat in de loop van de tijd. Hallux valgus zal niet vanzelf over gaan. Wel zijn er een aantal zaken die u en de fysiotherapeut kunnen doen om de klachten te verminderen. Indien de klachten van dusdanige aard zijn kan een operatie noodzakelijk zijn.

Hallux Rigidus

Deze aandoening gaat niet vanzelf over. Hoe lang het gaat duren is afhankelijk van de behandeling die ingezet gaat worden.

Hallux Valgus

De voet waar de dit optreedt kan moe aanvoelen en pijnlijk zijn aan de tenen of aan de zijkant. Als de voet pijnlijk wordt kan het looppatroon veranderen. Er wordt bijvoorbeeld minder gesteund op de pijnlijke teen of de voet wordt anders afgewikkeld. Daardoor kunnen er ook andere lichamelijke klachten ontstaan. Het is ook mogelijk dat de tweede teen door een verkeerde stand van de eerste teen een ‘hamerteen’ wordt.

Hallux Rigidus

Bij een ernstige vorm van hallux rigidus is het mogelijk dat er botwoekeringen (osteofyten) optreden in het gewricht. Deze botwoekeringen zijn botuitsteeksel in het gewricht die van de buitenkant soms zichtbaar zijn. Ook hallux rigidus kan ervoor zorgen dat het looppatroon veranderd en dat er meer lichamelijke klachten ontstaan. Doordat de teen niet voldoende kan strekking beweegt de voet anders.

Hallux Valgus

Hallux valgus is goed te behandelen zonder operatie. Uw fysiotherapeut kan u informeren over deze aandoening. Daarbij zal er ook gekeken worden naar uw schoeisel en schoenadvies gegeven worden. Eventueel word er gekeken naar aanpassingen, steunzolen en orthesen. Verder zal de fysiotherapeut kijken naar de mobiliteit van de voet. En zich richten op oefentherapie en kracht van de voet spieren. Een operatieve ingreep kan noodzakelijk bij deze aandoening. Indien dit van toepassing is zal uw huisarts u verwijzen naar een orthopedische chirurg.

Hallux Rigidus

In eerste instantie zullen de klachten geprobeerd opgelost te worden zonder een operatieve ingreep. Dit is wel afhankelijk van de klachten en de oorzaak van de hallux rigidus. Soms is het aanpassen van schoeisel of dragen van inlegzooltjes voldoende om de klachten te verhelpen. Echter kan het soms nodig zijn om operatief de klachten te laten verminderen. Verschillende operatie technieken kunnen worden toegepast bij de aandoening hallux rigidus. Indien een operatie noodzakelijk is zal de huisarts u verwijzen naar een orthopedisch specialist.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Hallux Valgus

Om de last van hallux valgus te verminderen kunt u de volgende dingen zelf proberen:

  • schoenen dragen met een ruime neus kan de klachten verminderen
  • het dragen van schoenen met hoge hakken kan pijnlijk zijn, vermijden hiervan kan de pijn verlichten
  • in goed stevig schoeisel investeren kan veel helpen

Hallux Rigidus

Ook bij deze aandoening kunt u zelf wat doen. Het dragen van de meest comfortabele schoen die ruim genoeg is en platte hakken heeft zullen verlichting geven.

Als u de klachten ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.