Hernia

Hernia

Tussen alle wervels zitten tussenwervelschijven van vezelig kraakbeen. Binnenin deze schijven zit een gel-achtige substantie. Deze kan door beschadigingen van de schijf ervoor zorgen dat de schijf gaat uitpuilen, ook kan de schijf scheuren waarbij de inhoud naar buiten komt. Dan spreken we van een hernia nuclei pulposi. U kunt pijn onderin de rug hebben maar de pijn kan ook uitstralen in één of beide benen,  daarnaast kunt u last krijgen van vermindering van kracht en/of gevoel. Let op: als u last hebt van uw onderrug en/of uitstraling in uw been wil dat niet zeggen dat u een hernia hebt.

In ongeveer 75% van de gevallen herstellen de klachten zich binnen een maand of drie. Als de klachten blijven bestaan kan aanvullend onderzoek nodig zijn.

Een hernia leidt tot pijnklachten waardoor u bepaalde houdingen en bewegingen kunt gaan vermijden. Dat kan ervoor zorgen dat uw rug stijver en zwakker wordt. Door druk op zenuwen kan verlies van spierkracht en gevoel optreden. In zeldzame gevallen treedt het “cauda equina syndroom” op: gevoelloosheid in het zitvlak en de geslachtsorganen, incontinentie of juist niet naar het toilet kunnen. Hebt u last van dit soort klachten neem dan direct contact op met de dienstdoende huisarts.

Vrijwel altijd is een conservatieve aanpak (niet opereren) het beste. De behandeling bestaat dan meestal uit beperking van de (werk)belasting, oefeningen en adviezen.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Blijf gedoseerd bewegen. Probeer te ontspannen. Vermijdt langdurig zitten, bukken en zwaar tillen. Wandelen is goed.

Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.