Jumpers knee

Meer informatie over Jumpers knee

Een Jumpers Knee, ook wel springersknie genoemd, is een irritatie of ontsteking van de gezamenlijke pees van de bovenbeenspieren. De pees loopt over de knieschijf en hecht net onder de knieschijf aan op het daaronder gelegen bot. Er zijn heel veel verschillende oorzaken voor deze klacht. Dit zijn enkele voorbeelden: overmatig sprongbelasting, standsafwijking van de voet/knie/heup/knieschijf, training op een harde ondergrond en een snelle groei in relatie tot de leeftijd.

De klachten die mensen ervaren zijn pijnklachten net onder de knieschijf. Deze klachten worden erger als men de pees gaat belasten bij bv. springen, hardlopen en afzetten. Ook kan men meer klachten ervaren als de knie langdurig in dezelfde houding staat, zoals bij zitten.

Hoe lang de klacht gaat duren is afhankelijk van de ernst van de klacht. Er zijn verschillende gradaties. Als de pijn alleen aanwezig is na belasting, is de klacht snel op te lossen. Als de klacht ontstaat door het uitvoeren van sporten moet de oorzaak van de klacht wel achterhaalt worden om terugkeer te voorkomen. Als de pijn in het dagelijks leven gevoeld wordt en niet alleen bij belasting, zal de klacht langer stand houden. Het kan dan enkele maanden duren voordat u weer pijnvrij bent. Dit komt doordat de pees op dat moment ernstig is aangedaan. Er bestaat de kans dat niet alleen de pees is aangedaan, maar ook dat de aanhechting van de pees ontstoken is.

Als men te lang doorloopt met deze klacht kan dat tot gevolg hebben dat er een ontsteking ontstaat van de aanhechting van de pees op het bot. Mensen gaan ook vaak de knie ontzien, waardoor de spieromvang van het bovenbeen verminderd. Dit heeft niet alleen gevolgen voor de knie, maar voor de gehele keten (voet/knie/heup). Doordat mensen het ene gedeelte van hun been gaan ontzien, wordt er vaak een ander gedeelte weer overbelast. Dit kan weer tot andere klachten leiden, zoals te gespannen spieren. Het gevolg is dat u de belasting op de knie moet verminderen. Ook moet er goed gekeken worden naar de oorzaak van de klacht. Als dit te maken heeft met bv. een standsafwijking van de voet/knie/heup kan er gekeken worden of zooltjes uitkomst kunnen bieden om de klacht te voorkomen.

De behandeling die wij kunnen bieden bestaat uit de volgende punten:

* Voorlichting en advies
* Massage om spierspanning te verminderen
* Krachttraining voor de gehele keten
* Eventuele adviezen om naar andere zorgverleners te gaan, zoals een podotherapeut
* Medical taping

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Belangrijk is dat als u deze klachten ervaart, u niet te lang wacht om te laten onderzoeken wat de oorzaak van deze klacht is. Voordat u achter de oorzaak van de klacht bent, is het van belang om de pees niet te overbelasten. Neem tijdig rust door even niet te sporten of een andere sport uit te oefenen die minder belastend is. Ook de knie niet te lang in dezelfde houding laten staan is bevorderlijk.

Als u de pijn ondraaglijk vindt of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl.

Lukraak op internet zoeken raden wij af.