Knieprothese

Meer informatie over knieprothese:

Een knieprothese is een vervanging van het kniegewricht, een “kunstknie”. Er zijn meerdere soorten; een halve knieprothese een hele knieprothese en een knieprothese waarbij ook de knieschijf vervangen word. De reden voor het krijgen van een knieprothese is slijtage, indien één kant van de knie versleten is dan krijgt u een halve knieprothese. Deze word alleen onder de 65 jaar gedaan. Als zowel de binnenkant als de buitenkant van de knie vervangen moet worden is dit een totale knieprothese en in sommige gevallen is er slijtage aan de achterkant van de knieschijf en komt hier ook een prothese.

Nadat de orthopedisch chirurg met u heeft besloten tot opereren komt u op de wachtlijst. Na de operatie verblijft u gemiddeld 3 dagen in het ziekenhuis en daarna start de revalidatie. Na 6 weken mag u weer zonder krukken lopen en autorijden, fysiotherapie is dan gericht op het weer opbouwen van de kracht van de knie en duurt meestal 3 tot 6 maanden na operatie.

Na de operatie kunt u last krijgen van de zwelling en pijn. De knie kan minder goed bewegen en u loopt met krukken. Hierdoor mag u de eerste 6 weken niet autorijden of fietsen.

Voorafgaand aan de operatie kunnen wij u voorlichting en adviezen geven en helpen leren lopen met krukken. Na de operatie komen wij bij u aan huis, we geven oefeningen, adviezen en voorlichting. Zodra u naar de praktijk kunt komen gaan we verder met de oefentherapie gericht op de beweeglijkheid van de knie en ter versterking van de beenspieren.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Vanuit het ziekenhuis krijgt u leefregels en oefeningen mee naar huis, houd u zich netjes aan deze informatie en neem ook voldoende rust door het been regelmatig hoog te leggen. Als u vragen heeft kunt u altijd contact opnemen met uw fysiotherapeut. Het is praktisch om al voordat u geopereerd word contact te leggen met de fysiotherapeut zodat deze u alvast kan inplannen in de week dat u weer thuiskomt uit het ziekenhuis.