Kruisbandletsel

Meer informatie over Kruisbandletsel

In het kniegewricht bevinden zich twee kruisbanden. De achterste en de voorste kruisband. Zij verbinden het bovenbeen met het onderbeen, en zorgen voor de stabiliteit in het kniegewricht.
Een scheur in de voorste kruisband komt vaak voor indien de knie in een gebogen positie verdraaid wordt. Vaak voelt men dan iets ‘ploppen’ of ‘knappen’.
Er ontstaat dan meteen een hevige pijn en de knie wordt dik en instabiel.

Een scheur in de achterste kruisband komt voor bij een trauma waarbij de knie overstrekt wordt, of als gevolg van een zogenaamd dash-board trauma, bijvoorbeeld een val op de knie.

Een kruisband kan hersteld worden met behulp van een kruisbandreconstructie. De kruisband moet zich goed kunnen aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. Het hervatten van sport op het oude niveau kan tot driekwart jaar duren.

Zonder behandeling blijft de knie instabiel en is de kans op een recidief groot.

Het revalideren na een kruisbandreconstructie bestaat uit het herkrijgen van de beweeglijkheid en het opbouwen van de belastbaarheid. Dit wordt gedaan middels een programma op maat, met onder andere coördinatie- en spierkrachtoefeningen.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Indien u het vermoeden heeft op kruisbandletsel, laat dit dan altijd controleren door uw huisarts of fysiotherapeut.

Blijf gedoseerd bewegen. Probeer te ontspannen. Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.