Luxatie knieschijf

Meer informatie over Luxatie knieschijf:

Een luxatie van de knieschijf betekent dat de knieschijf “uit de kom” is. Het is een stukje bot wat ervoor zorgt dat het kniegewricht afgedekt wordt. De pees van de bovenbeenspieren loopt over de knieschijf heen en zorgt ervoor dat deze pees makkelijk over de knie kan schuiven tijdens het strekken en buigen van de knie.

De knieschuif kan uit de kom schieten door een trauma, maar ook door een verkeerde beweging van de knie. Ook kan de vorming van het kniegewricht ongunstig zijn, waardoor de knieschijf makkelijker van zijn plek gaat.  De knieschuif schiet meestal naar de buitenkant van de knie, waardoor er een bult te zien is. Op dat moment wordt er veel pijn ervaren, maar de knieschijf schiet meestal vanzelf weer terug op de goede plek, waarna de pijn snel afneemt. Wel kan de knie nog een tijdje dik en blauw blijven.

De klacht is snel verholpen, doordat de knieschijf vaak snel weer terugschiet. Vaak wordt achteraf nog pijn ervaren en kunnen mensen tijdelijk met krukken gaan lopen om de pijn te ontzien. Zodra de pijn verminderd is, is het van belang om weer normaal te gaan lopen en fietsen om de spierkracht niet te veel te laten afnemen. Fysiotherapie kan ondersteunend zijn bij deze klacht om herhaling te voorkomen.

De gevolgen zijn dat de kans op herhaling groot is. Dit kan voorkomen worden door veel te trainen om de spieren sterker te maken.

De behandeling die wij kunnen bieden bestaat uit de volgende punten:

* Voorlichting en advies
* Krachttraining voor de gehele keten
* Medical taping

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Zelf kunt u ervoor zorgen dat de algehele kracht in het been op peil blijft. Dit zorgt ervoor dat de kans op herhaling klein blijft.

Als u de pijn ondraaglijk vindt of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl.

Lukraak op internet zoeken raden wij af.