Luxatie

Meer informatie over luxatie:

Luxatie van de schouder betekent dat de schouder uit de kom is. Bij de schouder kan het ook zijn dat de schouderkop net niet uit de kom gaat maar op het randje zit en weer terugschiet dit heet sub luxeren. Luxatie van de schouder gebeurd bij een trauma; een val of een plotselinge krachtige beweging.

Bij een acute luxatie dient de schouder zo snel mogelijk weer teruggezet te worden. Daarna draag je 2-4 weken een mitella/sling of band, na deze periode start je met fysiotherapie. Afhankelijk van de ernst van de luxatie varieert de duur van revalidatie 3 tot 6 maanden.

Door het trauma is het stabiliteitsgevoel van de schouder verstoord en word de kans groter op schouderklachten of recidiefluxatie (opnieuw uit de kom schieten). Ook kan er overrekking zijn van de zenuwen rond de schouder, dit zorgt voor verminderde spierkracht en in ernstige gevallen voor gedeeltelijke verlamming.

Na de fase van ondersteunen middels mitella of sling kan gestart worden met fysiotherapie. De behandeling bestaat uit oefentherapie ter versterking van de spierkracht rond de schouder en de stabiliteit van het gewricht.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Belangrijk is dat u de adviezen volgt die u van de behandelend arts krijgt. Samen met uw fysiotherapeut kijkt u naar wat u zelf kunt en hoe u ook thuis kunt oefenen.