Meniscusletsel

Meer informatie over meniscusletsel

Meniscusletsel is een blessure aan de knie waarbij één of beide delen van de menisci beschadigd zijn. De meniscus zit binnenin het kniegewricht en heeft als functie het verdelen van de druk en zorgt ervoor dat het bovenbeen en onderbeen mooi op elkaar aansluiten. Je hebt een binnenste en buitenste meniscus die allebei ook een schok dempende functie hebben.
Meniscusletsel kan acuut ontstaan bij een trauma, bijvoorbeeld een verdraaiing van de knie. Hierbij ontstaat er een scheur in de meniscus. Maar meniscusletsel kan ook langzaam ontstaan door veroudering van de meniscus of overbelasting waarbij de kwaliteit van de meniscus achteruit gaat. Door de slijtage word de meniscus kwetsbaar, kan scheuren en veroorzaakt pijn bij belasting.

Bij acuut meniscusletsel is er een scheur ontstaan, deze heeft tijd nodig om te genezen pas daarna kunt u starten met een oefenprogramma om de knie weer optimaal te laten functioneren. Dit kan 6 tot 12 weken duren. Bij meniscusletsel ontstaan door slijtage is er al langdurig sprake van klachten en kunt u rekenen op 12 weken oefentherapie.

Pijn, zwelling en slotverschijnselen van de knie zijn de meest voorkomende klachten. Daarnaast zijn belaste draaibewegingen van de knie, hurken en traplopen het meest pijnlijk. Slotklachten betekent dat de knie ineens niet kan strekken of buigen omdat een deel van de meniscus klem komt te zitten in het gewricht.

Bij acute knieklachten kan de fysiotherapeut beoordelen hoe ernstig de klachten zijn. De fysiotherapeut kan u helpen met een oefenprogramma met stabiliserende, spierkrachtversterkende en oefeningen gericht op coördinatie. Pijn, zwelling, slotverschijnselen en een groot trauma zijn mogelijke indicaties voor een operatieve ingreep. De fysiotherapeut verwijst u indien nodig terug naar de huisarts om verder te gaan naar een orthopeed.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Probeer de knie te ontlasten maar wel te blijven bewegen en neem contact op met een fysiotherapeut. Wacht niet te lang bij acute klachten zodat snel de juiste maatregelen genomen kunnen worden. Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.