Patellofemorale klachten

Meer informatie over patellofemorale klachten

Patellofemorale klachten zijn knieklachten waarbij je pijn hebt in het kniegewricht. Patella is knieschijf en femur is je bovenbeen. Bij het schuiven van de knieschijf over het kniegewricht kan soms irritatie ontstaan door de wrijving. Dit geeft pijn op, onder of rond de knieschijf. Het komt vooral voor bij tieners en jongvolwassenen en vaker bij meisjes dan bij jongens. Oorzaken hiervan kunnen zijn; verminderde spierkracht van het been, overbelasting, verkeerde belasting of bijvoorbeeld een kneuzing van de knieschijf bij een val.

Deze vorm van pijnklachten kunnen lang duren, na 6 weken moet de pijn duidelijk verminderd zijn door het volgen van adviezen en fysiotherapie.

De pijn wordt erger bij hurken, knielen, traplopen en langdurig met gebogen knieën zitten. Indien sporten de klachten verergert dien je 1 tot 2 maanden hiermee te stoppen.

Middels fysiotherapie kijken we eerst naar de oorzaak, indien de klachten komen door overbelasting of verminderde spierkracht dan wordt gestart met adviezen om de belasting te verlagen en oefentherapie ter versterking van de beenspierkracht. Bij verkeerde belasting moet eerst gekeken worden naar de stand van de voeten en de knieën voordat een oefenprogramma gestart kan worden. Een oefentherapie traject duurt gemiddeld 12 weken.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Rust nemen, minder sporten en de activiteiten waarbij de pijn verergert even stoppen of verminderen. Indien de pijn afgenomen is kunt u met behulp van een fysiotherapeut weer verantwoord opbouwen en gaan sporten. Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.