Runners knee

Meer informatie over runners knee

Een Runners Knee, ook wel lopers knie of iliotibiale bandsyndroom genoemd, is een irritatie aan de buitenzijde van de knie. Er loopt een peesplaat aan de buitenzijde van het bovenbeen over de knie en hecht aan de zijkant van het onderbeen. Tijdens het buigen en strekken van de knie schuift deze pees over bot heen van de knie. Wanneer de pees niet goed schuift over het bot kan de pees gaan irriteren wat klachten gaat opleveren. De naam Runners Knee is te danken aan de vele hardlopers die deze klacht ervaren. Dit betekent niet dat de klacht uitsluitend bij hardlopers ontstaat.

De oorzaak van de klacht heeft vaak te maken met de stand van de knie of verminderde spierkracht van de bilspieren en bovenbeenspieren. Mensen met O-benen hebben meer kans op het ontwikkelen van een Runners Knee, omdat de pees bij deze mensen een ander verloop heeft over de knie. Als er sprake is van verminderde spierkracht valt de knie vaak naar binnen. Allebei de oorzaken zorgen ervoor dat er meer spanning op de pees komt te staan en deze niet meer goed kan schuiven over het bot. Ook beenlengteverschil, slecht schoeisel en standsafwijking van heup en/of voeten kunnen oorzaken zijn van een Runners Knee.

De klachten die mensen ervaren bestaan uit pijnklachten aan de buitenzijde van de knie. Het is vaak een doffe, scherpe stekende pijn. De klachten kunnen geprovoceerd worden als men de pees gaat overbelasten, zoals gebeurd bij hardlopen.

Hoe lang de klacht gaat duren is afhankelijk van de ernst van de klacht. Er zijn verschillende gradaties. Stadium 1: de pijn treedt op na inspanning, stadium 2: de pijn treedt op tijdens de inspanning en stadium 3: de pijn is tijdens het dagelijks leven aanwezig, waardoor inspanning niet meer mogelijk is.

Als men in stadium 1 al op zoek gaat naar de oorzaak van de klacht en deze gaat aanpakken, kan men snel van de klachten af geholpen worden. Wanneer men te lang met de klacht rondloopt, kan het maanden duren voordat de klacht verholpen is.

Als u te lang met de klacht blijft doorlopen, zorgt u ervoor dat er veel spanning in het gehele gebied ontstaat. Op deze manier kunnen er zogenoemde triggerpoints ontstaan. Dit zijn verharde punten in de spier die pijnlijk zijn en uitstraling geven naar andere gebieden. Om verdere irritatie van de pees en triggerpoints te voorkomen is het belangrijk dat u op tijd op zoek gaat naar de oorzaak van de klacht.

De behandeling die wij kunnen bieden bestaat uit de volgende punten:

* Voorlichting en advies
* Massage om triggerpoints te verminderen
* Krachttraining voor de gehele keten
* Rekoefening voor de gespannen spieren
* Eventuele adviezen om naar andere zorgverleners te gaan, zoals een podotherapeut
* Medical taping

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Belangrijk is dat als u deze klachten ervaart, u niet te lang wacht om te laten onderzoeken wat de oorzaak van deze klacht is. Voordat u achter de oorzaak van de klacht bent, is het van belang om de pees niet te overbelasten. Neem tijdig rust door even niet te sporten of een andere sport uit te oefenen die minder belastend is. Hardlopen is niet verboden, maar het is belangrijk dat u binnen de pijngrens blijft.

Als u de pijn ondraaglijk vindt of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl.

Lukraak op internet zoeken raden wij af.