Skiduim

Meer informatie over Skiduim

Bij een Skiduim gaat door een harde naar buiten gerichte beweging een bandje kapot dat aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht ligt. Dit is het Ulnaire Collateraal Ligament.

Door het trauma kan het bandje kapotscheuren, of flink opgerekt worden. In beide gevallen is de stabiliteit van de duim voor een groot deel aangetast.
De klachten, zwelling en pijn, zijn bijna altijd direct na het trauma aanwezig.

Als het bandje niet volledig gescheurd is kan er gekozen worden voor een gipsbehandeling van vier weken. Daarna kan het nog enkele weken duren voor u de duim weer volledig kan belasten.

Als de band wel volledig gescheurd is, of er is ook een botfragment mee losgekomen, dan wordt er geopereerd. Na de operatie krijgt u doorgaans zes weken gips. Ook in dit geval kan het nog enkele weken duren voor de duim weer volledig belastbaar is.

Mits goed behandeld, zijn er geen gevolgen op de langere termijn.

De handtherapie zal in dit geval bestaan uit het geven van adviezen en uiteindelijk ook uit het versterken van de duim, en het vergroten van de belastbaarheid.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

U kunt zelf al proberen om de hand/duim zo veel mogelijk te ontzien. Probeer belastende activiteiten zoals tillen of kracht zetten te vermijden.

Luister altijd goed naar de instructies van de arts of specialist. Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.