Syndroom van Tietze

Meer informatie over Syndroom van Tietze

Bij het syndroom van Tietze is een verbinding tussen een rib en het borstbeen pijnlijk. De oorzaak is niet altijd duidelijk, soms is er verband met de houding, met verkoudheid (veel hoesten en niezen) of zwaar tillen en dragen. De pijn kan een beklemmend gevoel op de borst geven.

Wij zien vaak dat er bij deze klachten een functiebeperking is van gewrichtjes tussen wervels en/of wervel en rib, dus aan de achterzijde.

De pijnklachten kunnen weken tot maanden aanhouden. Wij adviseren om een manueel therapeut te laten kijken omdat na herstel van de beweeglijkheid van de wervelkolom de klachten sterk kunnen afnemen tot verdwijnen.

De kans bestaat dat u als gevolg van de pijn gespannen gaat bewegen of verkeerd ademen. Hierdoor kunnen de klachten toenemen. Zeker als u zich zorgen maakt over uw hart, longen of borsten. Van belang is om niet in de cirkel van pijn->angst->spanning te belanden.

Uw huisarts zal meestal een afwachtend beleid voeren en mogelijk paracetamol of een ontstekingsremmer adviseren.

Een manueel therapeut kan kijken of er een “blokkade” van een wervel of rib is. Houdingsadviezen en oefeningen kunnen ondersteunend werken.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Als u angstig blijft over de oorzaak van de pijn, raadpleeg dan uw huisarts. Blijf ontspannen en blijf bewegen. Probeer normaal door te ademen.