Triggerfinger

Meer informatie over Triggerfinger

Triggerfinger, of ook wel “knappende” of “hokkende” vinger/duim genoemd.
Dit is één van de meest voorkomende handaandoeningen. Het is niet ernstig, maar wel zeer hinderlijk.

De buigpezen in de vingers en duim lopen door een peeskokertje of tunneltje. Wanneer de vingers sterk worden belast door bijvoorbeeld vaak een doek uit te wringen, of veel kracht te zetten in gebogen stand, kan het zijn dat er op de buigpees een zwelling ontstaat. Ook in dit geval kunnen hormonen een rol spelen.
Wanneer de zwelling te groot wordt, kan de pees met de zwelling niet meer goed onder het tunneltje door schuiven. Deze zal dan blijven steken.
In milde gevallen kan er een zwelling gevoeld worden en zal de pees nog niet blijven haken. In verder gevorderde gevallen kan de pees met de zwelling niet meer onder het tunneltje door en zal de vinger niet volledig kunnen buigen, of deze zal in gebogen stand blijven staat tot u met uw andere hand de vinger helpt met strekken.
Deze fase kan erg pijnlijk zijn.

In milde gevallen kan rust al heel erg helpen. In dat geval mag verwacht worden dat de klachten binnen 4 weken verminderen of helemaal verdwijnen.
Ook kan er een injectie worden geplaatst. Het effect daarvan moet binnen 2 weken te voelen zijn.

Als dit allemaal geen effect geeft kan er worden geopereerd. Bij de operatie zal de tunnel worden gekliefd, waardoor de zwelling alle ruimte heeft om te bewegen. Na de operatie mag u vrijwel direct weer gaan bewegen om ervoor te zorgen dat het litteken niet gaat verkleven.

Mits goed behandeld zijn er bij de Triggerfinger geen gevolgen op de langere termijn.

Wel is het van groot belang dat er na een operatie goed wordt bewogen, en dat het litteken soepel wordt gehouden. Als dit niet zo is, kan er op langere termijn sprake zijn van stijfheid en misschien zelfs een bewegingsbeperking.

Bij ons kunt u terecht voor handtherapie.
Er kunnen gerichte oefeningen worden gegeven en eventueel kan er een spalk worden gemaakt die de vinger rust kan bieden. Ook voor post-operatieve begeleiding kunt u bij ons terecht.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

U kunt zelf al proberen om de vingers/duim zo veel mogelijk te ontzien. Probeer belastende activiteiten zoals tillen of kracht zetten te vermijden.

Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.