Versleten knie

Meer informatie over versleten knie:

Artrose (slijtage) komt in vele gewrichten voor. In een gewricht komen twee botten bij elkaar. Tussen deze botten zit een kussentje die zorgt voor de bescherming van het bot. Dit is gemaakt van kraakbeen. Daarnaast zit er om het gewricht een gewrichtskapsel die zorgt voor de aanmaak van gewrichtssmeer, ook wel synovia genoemd. Het gewrichtssmeer zorgt voor de soepelheid van het gewricht. Bij artrose neemt de kwaliteit van het kraakbeen af, waardoor er klachten op kunnen treden. Slijtage van het kraakbeen is een natuurlijk proces en komt vooral voor op oudere leeftijd. Echter kan het ook op jongere leeftijd voorkomen als gevolg van bijvoorbeeld eerdere problematiek in hetzelfde gewricht.

Artrose is een onomkeerbaar proces, de beste remedie is om in beweging te blijven, op die manier houd je het gewricht soepel. Eventueel afvallen (in het geval van overgewicht) kan zorgen voor minder druk op de gewrichten. Hiermee wordt de pijn verlicht.

Indien men niet beweegt zullen de klachten toenemen. Het is belangrijk om de gewrichten soepel te houden.

Artrose wordt behandeld met een oefenprogramma op maat, waarbij men bezig is met het vergroten van de beweeglijkheid, maar vooral het soepel houden van de gewrichten. Spierkrachttraining kan ervoor zorgen dat de pijn afneemt en het gewricht minder belast wordt.

Als de pijn en/of beperking te ernstig worden kan een knieprothese worden overwogen.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Blijf dagelijks in beweging, maar gedoseerd, wandel bijvoorbeeld elke dag minimaal een half uur.

Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.