Botbreuk elleboog

Meer informatie over botbreuk elleboog:

Een botbreuk, ook wel fractuur genoemd, is een onderbreking in de lijn van het bot. Het bot is letterlijk gebroken.

Een breuk kan worden veroorzaakt door een ongeluk ofwel trauma, of door een herhaalde belasting van het bot. Daarnaast kan een ziekte zoals osteoporose ook breuken veroorzaken.

Bij een elleboog fractuur kan het spaakbeen en/of de ellepijp gebroken zijn.

De behandeling van een botbreuk is afhankelijk van hoe de breuk eruit ziet. Een mooie breuk, waarbij beide delen mooi op elkaar aansluiten, kan worden behandeld met gips. Deze conservatieve behandeling duurt meestal vier tot zes weken.

Wanneer de breuk er minder “mooi” uitziet of instabiel is, zal er worden gekozen voor het operatief fixeren van de breuk. In dat geval kan het zijn dat er geen gipsbehandeling zal volgen.

In totaal kan het herstel na een botbreuk ongeveer drie tot 6 maanden duren. Wanneer er een afwijkend herstel is kan het echter ook zo zijn dat het herstel nog wat langer duurt.

Er bestaat altijd een kans dat het bot niet aan elkaar groeit. Dit gebeurt echter niet vaak.
Daarnaast kan het zijn dat er, ondanks behandeling en intensief oefenen, een lichte bewegingsbeperking overblijft.

Bij een botbreuk is het goed om zo snel mogelijk gedoseerd te gaan bewegen om stijfheid te voorkomen en de spieren te activeren. De behandeling zal dan ook met name daarop gericht worden. Langzaam zal de therapie worden opgebouwd zodat ook de kracht van de omliggende spieren wordt verbeterd.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Wanneer het gips is verwijderd, of wanneer u van uw arts groen licht hebt gekregen om de elleboog te gaan gebruiken, kunt u alvast starten met het rustig buigen en strekken van de arm. Het is belangrijk dat u daarbij binnen de pijngrenzen beweegt.

Volg altijd de adviezen die u van uw arts of specialist hebt gekregen. Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.