Koemelkallergie of Lactose-intolerantie

Over koemelkallergie en Lactose-intolerantie

Een koemelkallergie en een lactose-intolerantie zijn 2 verschillende aandoeningen.  

Bij een koemelkallergie is er een reactie op de eiwitten in de koemelk. Dit betekend dat alle producten waar koemelk in verwerkt wordt niet gebruikt kunnen worden. Andere melksoorten zoals geitenmelk of dergelijke kunnen in de meeste gevallen wel. Daarbij moet er rekening mee gehouden worden dat sommige mensen een wat lichtere reactie hebben op koemelk dan anderen.  

Bij een lactose-intolerantie reageert iemand op melksuiker. Hierbij gaat het ook om andere melksuikers. Dus je kan dan ook geen geitenmelk of schapenmelk verdragen. Een ander verschil is dat er producten zijn die gemaakt zijn van koemelk, maar waar geen lactose inzit. Denk hierbij aan kaas die belegen of ouder is, maar ook producten die speciaal gemaakt worden zoals lactosevrije koemelk. Bij een lactose-intolerantie maakt het lichaam namelijk niet genoeg van de stof lactase aan. Deze stof breekt de lactose in voeding af. Bij lactosevrije producten hebben ze wat lactase aan het product toegevoegd zodat de lactose al is afgebroken en het lichaam dat niet meer hoeft te doen. 

De klachten hebben wat overeenkomsten zoals darmklachten die bij beide voor kunnen komen en waar koemelkallergie vaker huidklachten (zoals eczeem) geeft, is dit bij een lactose-intolerantie maar af en toe.  

Voeding

Bij beide aandoeningen is het goed om naar de voeding te gaan kijken. Er zullen producten weggelaten moeten worden om te zorgen dat er geen reactie meer plaatsvindt.  

Wel is het erg belangrijk om uit te zoeken hoe je deze producten kunt vervangen zodat er geen tekorten in vitaminen en mineralen gaan ontstaan. 

Daarnaast kan er ook uitgezocht worden hoeveel je eventueel wel van een product kan verdragen. Bij een koemelkallergie is dit vaak onder toezicht van een arts. Omdat er een risico kan ontstaan op Anafylactische reacties. Bij een lactose-intolerantie is het veilig om hier samen met de diëtist naar te kijken. 

Aanpak

Allereerst zal de diëtist bij u nagaan of er sprake is van een intolerantie of een allergie. Soms is dit door de arts al onderzocht en soms wordt iemand doorgestuurd met een vermoeden. 

De diëtist zal u uitleggen wat er in het lichaam gebeurt zodat het makkelijker te begrijpen is waar een reactie vandaan komt. Ook zal ze uitleg geven over welke producten u wel en niet kunt gebruiken.  

Bij een lactose-intolerantie kan de diëtist nog meer voor u betekenen. Zodra de klachten die u heeft weg zijn kunt u samen met haar kijken naar het niveau van lactose dat u wel kunt verdragen. Dit kan een glas melk zijn, of 2x daags een beetje yoghurt of misschien alleen bewerkte producten waar maar een kleine hoeveelheid lactose inzit. Het is wel fijn om dit te weten zodat u niet strenger bent dan nodig. 

Vragen?

Twijfelt u of de diëtist wat voor u kan betekenen? Neem dan contact op via de knop “Stel een vraag” hieronder. Wij zorgen dan dat de diëtist vrijblijvend contact met u opneemt.