Oedeemtherapie

Wat is het en wat levert het u op?

Minder last van zwelling(oedeem), pijn, een zwaar en vermoeid gevoel in arm of been. Minder beperking in dagelijkse activiteiten, werk en sport. Hierdoor neemt de kwaliteit van leven toe.
Oedeemtherapie kan zorgen voor een afname van de hoeveelheid vocht die u vasthoudt, en uw functioneren op een positieve manier beïnvloeden. De behandeling wordt altijd geheel afgestemd op uw klachten, en kan op verschillende manieren worden ingevuld.

Hoe werkt het?

Als gevolg van een niet, of niet meer optimaal functionerend, lymfesysteem ontstaat oedeem. Oedeem is een veel voorkomende aandoening die men met name in de armen en benen tegen kan komen. Vaak na een operatieve ingreep of een trauma, maar soms is het iets waar u mee geboren bent.

Waar bestaat de behandeling uit?

De meest gebruikelijke behandeling van lymfoedeem kan bestaan uit verschillende elementen. Deze elementen zullen elkaar ondersteunen.
De verschillende elementen van oedeemtherapie zijn:

  • Voorlichting
  • Huidhygiëne
  • Manuele lymfedrainage
  • Bandageren en compressietherapie (zwachtels en kousen)
  • Oefentherapie

Nog vragen?

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Minke van der Meer-van Dijk, oedeemtherapeute

Jolanda Seldenrijk-van Horssen, oedeemtherapeute