Haptotherapie

Wat is het en wat levert het u op?

Haptonomie is de leer van het menselijke gevoelsleven. In deze drukke maatschappij waarin we vooral vanuit het hoofd handelen en presteren, kan haptotherapie helpen om verbinding te leggen tussen verstand en gevoel.

Hoe werkt het?

Soms lopen mensen tegen de veelheid van het leven aan. Geen grenzen stellen, jezelf verliezen in alles dat ‘moet’. Anderen ervaren een obstakel in hun leven. Dat uit zich in klachten als hoofdpijn en duizeligheid, zonder dat er een fysieke oorzaak is. Dan is het goed om stil te staan bij wat gebeurt.
U leert anders om te gaan met bepaalde situaties van het leven, sterker te staan ten opzichte van anderen en uw eigen keuzes te maken.

Waar bestaat de behandeling uit?

Een haptotherapeut helpt om het gevoel aan te spreken. Dat gebeurt vanuit een aanraking: een hand op de rug, op de buik, in de zij. Vanuit de aanraking komt het gevoel: wat gebeurt er? Waarom word je verdrietig? Boos? Voelt de aanraking veilig? Soms is aanraking te pijnlijk, dan blijft deze achterwege.
Met de haptotherapeut zoekt u naar het onderliggende gevoel. Soms weet u het even niet, dat hoort erbij. Door te ‘grasduinen’, te onderzoeken, raakt u meer vertrouwd met uw gevoel. U ervaart dat u zelf invloed heeft op klachten als stress gerelateerde pijn. U leert anders om te gaan met bepaalde situaties van het leven, sterker te staan ten opzichte van anderen en uw eigen keuzes te maken.

Nog vragen?

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Vereniging voor Haptotherapeuten

Ik ben lid van de VVH (Vereniging Voor Haptotherapeuten) onder nummer: 704A.

Meer informatie van de VVH:

Publicaties

Pilot Registratienetwerk Haptotherapie

Haptotherapeute Mans Kuipers van ADFYS Paramedisch Centrum is als één van 25 praktijken in het land geselecteerd om mee te doen aan een pilotproject: registratienetwerk haptotherapie, waaraan 25 haptotherapeuten deelnemen. Zij verzamelen – in eerste instantie een jaar lang – gegevens die nodig zijn om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen naar haptotherapie. De verwachting is dat we op die manier aan kunnen tonen welke resultaten er met haptotherapie bereikt (kunnen) worden en eventueel een vergelijking kunnen maken met andere therapievormen.

lees meer: Pilot Registratienetwerk Haptotherapie

Mans Kuypers, haptotherapeute

Mans Kuijpers is tevens werkzaam in haar eigen praktijk in Amersfoort, voor meer info klik op het logo.