Longfysiotherapie

Wat is het en wat levert het u op?

Een van onze specialismen is het bewegen voor long patiënten met bijvoorbeeld COPD: longfysiotherapie. COPD is een afkorting en staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen). Het is wetenschappelijk bewezen dat longfysiotherapie een kleinere kans geeft op een longaanval of ziekenhuisopname.

Hoe werkt het?

“COPD en bewegen” is bedoeld voor mensen met COPD of andere longaandoeningen, en waar in een kleine groep met andere longpatiënten (tot 6 personen) onder deskundige begeleiding van een COPD fysiotherapeut wordt getraind. U volgt tijdens dit traject een individuele programma dat voor u op maat gemaakt is. Na het traject is het wel noodzakelijk dat u zelfstandig verder gaat met bewegen. Naast longproblemen hebben longpatiënten vaak ook te maken met bijkomende problemen zoals ondervoeding, overgewicht of psychische problemen. Door onze multidisciplinaire praktijk waar ook andere zorg verleend wordt zijn wij snel in staat om op meerdere vlakken professionele begeleiding te bieden. Daarnaast werken wij nauw samen met de longarts, huisarts, praktijkondersteuner en COPD verpleegkundige. De trainingen worden bij ADFYS Paramedisch Centrum doorgaans op dinsdag en donderdag gegeven door onze longfysiotherapeut.

Waar bestaat de behandeling uit?

Het is van belang om de conditie te verbeteren en op peil te houden. Het kan zijn dat mensen niet durven in te spannen omdat ze steeds benauwd worden.
Tijdens dit trainingstraject wordt er in overleg gekeken wat u juist wel of beter niet kunt doen. Door het herwinnen van zelfvertrouwen van bewegen kunt u na de longfysiotherapie ook zelf meer gaan bewegen. Daarnaast zullen door de trainingen ook de dagelijkse dingen steeds gemakkelijker gaan, bijvoorbeeld boodschappen doen of hobby’s. Ook bent u in een goede conditie minder moe en herstelt u sneller van griep of ziekte.

Naast beweging voeding is essentieel. Onze diëtiste kan u hierbij begeleiden. klik hier voor meer informatie.

Nog vragen?

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Beperkt in doen en laten, maar mede door ADFYS die voor mijn aandoening de juiste specialist in huis heeft gaat het goed.

Wim van der Linden (1949)

Goede en heerlijke samenwerking. Hebben oog voor het probleem, maar werken samen aan oplossingen. Zoals de FitBit-II.

J.A. Jablonka (1950)