Oncologie fysiotherapie

Wat is het en wat levert het u op?

Oncologie fysiotherapie kan ingezet worden in alle fasen van kanker; zowel in de genezende fase tijdens en na de behandelingen, alsook in de palliatieve en terminale fase waarin de kwaliteit van leven centraal staat.

Hoe werkt het?

Oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de algemeen fysiotherapie die zich richt op de behandeling van klachten ten gevolge van kanker of de medische behandeling van kanker. Therapie is gericht op het verminderen van pijn, spanningsklachten, littekenweefsel, spier/gewrichtsklachten, lymfoedeem, verminderde conditie en vermoeidheid.

Waar bestaat de behandeling uit?

 • Curatieve fase: gericht op het bestrijden van kanker.
  De therapie is gericht op het beperken en bestrijden van conditieverlies, verlichten van spanningsklachten, pijnklachten etc.
 • Herstelfase:
  Deze fase staat in het teken van herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en controle over activiteiten in het dagelijks leven.
 • Palliatieve fase (niet genezen maar wel onder controle, chronische ziekte).
  Deze fase is gericht op de kwaliteit van leven, therapie ter ondersteuning van een zolang mogelijk actief leven.
 • Terminale fase.
  Het comfort van de patiënt staat centraal. Comfortabele houding, ademhalingsoefeningen, bestrijding van pijn en adviseren en helpen bij transfers van bed naar stoel naar lopen.

Nog vragen?

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Marjan

Marjan Haan, oncologiefysiotherapeute