Manuele therapie

Wat is het en wat levert het u op?

Manuele therapie helpt de functie van uw gewrichten beter te benutten, uw houding te verbeteren en soepeler te bewegen. Deze behandeling is niet alleen geschikt als u pijn heeft, maar ook wanneer uw gewricht(en) slechter (minder soepel) bewegen.

Hoe werkt het?

De manueel therapeut onderzoekt eerst uitgebreid uw houding en manier van bewegen. Belangrijk is de vraag wat de klachten veroorzaakt en waarom deze niet spontaan herstellen. Daarna stelt hij/zij een behandelplan op.

Klachten waarbij de manueel therapeut kan helpen:

  • hoofd- en nekpijn waarbij u de wervelkolom slecht kunt bewegen
  • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen
  • rugklachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen
  • bepaalde vormen van duizeligheid als u uw nek beweegt
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Waar bestaat de behandeling uit?

De behandeling kan bestaan uit het bewegen van lichaamsdelen rond het zere gewricht, zodat de beweeglijkheid van dit gewricht wordt vergroot. Bewegen betekent meestal zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen, een vorm van massage. Soms worden gewrichten losgemaakt door het zogenaamde ‘kraken’: u hoort een knappend of krakend geluid. Dit kan een vreemd gevoel zijn, maar het is over het algemeen niet pijnlijk. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: minder pijn en meer bewegingsvrijheid. Om terugval te voorkomen krijgt u meestal oefeningen of houdingsadviezen mee.

Nog vragen?

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Er is mij deze keer na zeker 40 jaar goed uitgelegd waardoor het kwam en hoe ik het kan voorkomen die duizeligheid. Daarin heeft mijn therapeute een grote rol gespeeld.

Mw. A.P.J. E. (1947)