Astma / COPD

Meer informatie over Astma / COPD:

Astma en COPD zijn beide longaandoeningen. COPD is de afkorting voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit is een verzamelnaam voor de ziekten chronische bronchitis en longemfyseem.

 • Chronische bronchitis: Hierbij zijn de bronchiën (vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) steeds ontstoken. Het lichaam maakt daardoor meer slijm aan en het ademhalen gaat lastiger.
 • Longemfyseem: Hierbij gaan er langzaam longblaasjes verloren. Longblaasjes zorgen voor zuurstof in het bloed bij het inademen en dat afvalstoffen worden uitgeademd. Als er minder blaasjes zijn wordt dit moeilijker en kan iemand het benauwd krijgen.

Astma is een constante ontsteking van de longen. Er zijn altijd kleine ontstekingen aanwezig in de longen. Dit kan veel klachten veroorzaken zoals hoesten of benauwdheid. Er zijn verschillende soorten Astma: Allergisch Astma, Niet-Allergisch Astma, Inspanningsastma en Ernstig Astma.

 • Allergisch Astma; vaak voorkomend, benauwdheidklachten zodra er stoffen ingeademd worden waarvoor iemand allergisch is (bijvoorbeeld stuifmeel, huisstofmijt, huisschilfers van huisdieren, medicijnen of voedingsstoffen)
 • Niet-Allergisch Astma; hierbij ontstaan er (benauwdheids)klachten zonder dat iemand allergisch is voor de prikkel (bijvoorbeeld uitlaatgassen, rook, parfum, weeromstandigheden zoals kou, mist of vochtige lucht)
 • Inspanningsastma; benauwdheidklachten bij inspanning zoals sport. Klachten komen vooral tot uiting als men te snel in beweging komt. Emoties en stress maar ook temperatuur en vochtigheid van de lucht zorgen dat men vaak meer last ervaart.
 • Ernstig Astma; minst vaak voorkomend. Is met medicijnen moeilijk onder controle te krijgen. Hierdoor hebben mensen vaak klachten en moeten deze mensen met regelmaat naar het ziekenhuis voor een behandeling.

Wat veroorzaakt deze longziekten?

Roken is heel vaak de oorzaak van COPD. Roken maar ook zeker meeroken brengt ernstige schade toe aan de longen. COPD kan ook komen door een erfelijke ziekte, een moeilijk te behandelen astma, schadelijke stoffen (houtstof, lijm, verfdampen) en luchtvervuiling (fijnstof)

Voor Astma is nog steeds niet duidelijk wat de precieze oorzaak is. Vaak is astma erfelijk. Ook zou iemand die allergisch is meer kans hebben om Astma te ontwikkelen. Verder zouden vroeg geboren kinderen, baby’s waarvan de moeders hebben gerookt bij zwangerschap en baby’s met een laag geboortegewicht of infecties bij geboorte ook meer risico lopen voor het ontwikkelen van Astma. Meer wetenschappelijk onderzoek naar Astma is nodig om vast te kunnen stellen wat precies de oorzaak is van het ontstaan van deze ziekte.

De oorzaak van de meeste Astma-aanvallen zijn virussen, verkoudheidvirussen. Een verkoudheid is onvermijdelijk maar wel kan men zorgen voor een mindere vatbaarheid door een goede weerstand. Beweeg/sport genoeg, eet gezond en slaap voldoende. Bij allergische astma kunnen de allergische prikkels (huisstofmijt, huisdieren, geuren, tabaksrook) de aanval veroorzaken. Vermijden van deze prikkels heeft dan ook de voorkeur. Daarnaast is het van belang om uw voorgeschreven medicijnen juist en adequaat te gebruiken.

COPD en Astma zijn beide aandoeningen waarbij genezing (nog) niet mogelijk is. De klachten van de ziekte kunnen wel per dag verschillen. U kunt wel dingen doen om uw klachten te beperken.

Bij Chronic Obstructive Pulmonary Disease oftewel COPD zijn de longen beschadigd. Hierdoor is ademen moeilijker en heeft men minder zuurstof. Door COPD kan men klachten hebben zoals benauwdheid (tijdens inspanning en/of rust), hoesten, slijm opgeven, piepende ademhaling of regelmatig terugkerende luchtweginfecties (exacerbaties). Als patiënt met beginnend COPD merkt men dat tijdens zwaardere lichamelijke inspanning zoals fietsen tegen de wind in of hardlopen. Als de COPD verergert, kan men al benauwd worden bij bijvoorbeeld traplopen, (stevig) wandelen of aankleden.
Symptomen zoals hoesten, een piepende ademhaling, benauwdheid en gebrek aan energie komen vaak voor bij Astma. Verder spreekt men bij Astma ook wel van een Astma-aanval.
Uiteraard is ieder mens uniek en kunnen de klachten en symptomen van longziekten variëren per individu.

Als u last krijgt van benauwdheid en hoestbuien als u zich inspant, is het begrijpelijk dat u liever geen lichamelijke activiteiten onderneemt. Maar voor u is het juist belangrijk dat uw conditie op peil blijft. De fysiotherapeut gespecialiseerd in het behandelen van mensen met COPD kan u leren hoe u juist door beweging uw klachten zoveel mogelijk beperkt. Dit door middel van training:

 • Conditietraining: De fysiotherapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm-, been of rompspieren. Uw inspanning wordt meestal beloond met vermindering van uw klachten.
 • Krachttraining: Bij veel longpatiënten is ook de spierkracht verminderd. Dit kan ontstaan door minder beweging, slechte voedingstoestand en/of medicijngebruik. Er worden verschillende oefeningen gedaan om uw spieren te versterken.
 • Ademoefeningen: Als u kortademig bent kan de fysiotherapeut u leren uw ademtechniek en –temp aan te passen zodat u minder snel benauwd wordt en uw eigen mogelijkheden beter leert inschatten. Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen.
 • Helpen ophoesten van slijm: Mensen met COPD hoesten om slijm kwijt te raken. Bij COPD-patiënten worden de luchtwegen bij ongecontroleerd hoesten dichtgedrukt en kan het averechts werken. De fysiotherapeut leer u een manier om zo effectief mogelijk slijm los te maken en op te geven (huffen en gecontroleerd hoesten). Daarmee kunt u luchtweginfecties eventueel voorkomen.
 • Fysiotherapie bij exacerbatie (=verergering): Als u een infectie doormaakt kan het moeilijk zijn om te bewegen. U hoesten en uw kortademigheid neemt toe. Uw conditie gaat achteruit. Het is echter erg belangrijk om het bewegen zo snel mogelijk weer op te pakken, om verdere achteruitgang te voorkomen. De fysiotherapeut kan u hierbij ondersteunen.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

U kunt een aantal dingen doen om uw klachten te beperken.

 • Stoppen met roken
 • Gezonde voeding, raadpleeg hiervoor onze diëtiste
 • De stoffen of prikkels waarvoor u allergisch bent vermijden
 • Voldoende bewegen
 • Efficiënt en slim omgaan met uw energie
 • Bewust omgaan met de voorgeschreven medicijnen

Bij een Astma-aanval ontstaat het gevoel van stikken. Dat kan erg beangstigend zijn. Probeer tijdens de aanval rustig te blijven. De benauwdheid wordt veroorzaakt omdat de longen overvol raken met lucht. Deze lucht kunnen ze niet goed verversen op dat moment. In principe is het gelukkig niet gevaarlijk. Probeer tijdens een aanval rechtop gaan zitten en de luchtweg vrij te maken.

Als u de klachten ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.