Bovenbeenbreuk

Meer informatie over bovenbeenbreuk

Een breuk in het bovenbeen, in de meeste gevallen ontstaan door een val of ander trauma. In een enkel geval kan dit ook spontaan ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte van het bot.

Na 6 tot 8 weken is de breuk wat betreft het botweefsel herstelt, echter betekent dit niet dat het herstel dan al volledig is.

Dit is afhankelijk van heel veel factoren: bijvoorbeeld ernst, soort ingreep, leeftijd, conditie, overige medische bijzonderheden. Gemiddeld zo’n zes tot twaalf maanden. In sommige gevallen blijkt terugkeer op het niveau van voor de breuk niet geheel mogelijk.

Na dat u in het ziekenhuis de eerste stappen van de revalidatie hebt gezet, gaat u huiswaarts met een beleid van de arts. Dit zullen wij opvolgen gedurende de resterende revalidatieperiode. In de meeste gevallen zal een operatie volgen na een dergelijke fractuur. Het kan zijn dat de arts voorschrijft om een bepaalde periode het been niet of slechts gedeeltelijk te belasten.

Conform het beleid van de arts zullen we de behandeling starten. Dit bestaat onder anderen uit het leren mobiliseren met een eventueel hulpmiddel, het versterken van de spieren rondom plaats van de breuk en het verbeteren van beweeglijkheid.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Gedoseerd oefeningen blijven uitvoeren om de spierkracht te behouden of te verbeteren. Probeer overdag zo min mogelijk op bed te verblijven.