Lipoedeem

Wat is Lipoedeem?

Lipoedeem betekent ‘vetzwelling’ en is ook bekend als pijnlijk ‘vetsyndroom’. Vooral vrouwen krijgen lipoedeem, en de aandoening is meestal pas zichtbaar aan het einde van de puberteit. Er ontstaan bij lipoedeem grote hoeveelheden ongelijkmatig verdeeld vet onder de huid van heupen, dijen, knieën en onderbenen. Soms worden (ook) de armen aangedaan. De verschijnselen lijken dan op die van de benen. 

Bij lipoedeem trekken vetcellen vocht aan, vandaar de naam lipoedeem. Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan voor aan beide zijden van het lichaam.  

Is diëten effectief? 

Het is lastig om aan te geven of voeding helpt bij lipoedeem. Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Juist daarom is het goed om samen met een diëtist naar de mogelijkheden te kijken. Het is belangrijk om geen crash dieet te volgen. Dit zorgt er vaak alleen maar voor dat het lichaam steeds meer ontregeld raakt waardoor meer vetophopingen kunnen ontstaan. 

Bij overgewicht kan gewichtsvermindering wel een positieve bijdrage leveren om de klachten van lipoedeem wat te verminderen. Ook het verhogen van de spiermassa zorgt voor een betere energiebalans in het lichaam. Houdt er in dit geval wel rekening mee dat het vetverlies niet altijd op de plekken zal zijn waar de meeste vetophopingen zitten. 

Naast gewichtsvermindering zijn er ook onderzoeken die laten zien dat een koolhydraatarme voeding kan helpen bij lipoedeem. De diëtist kan de mogelijkheden hiervoor met u bespreken. Klik hier voor meer informatie (link naar kh arme voeding) 

Onze aanpak.

De diëtist kijkt samen met u at het beste bij u past. In eerste instantie zal er gestart worden met aanpassingen volgens de Richtlijnen Goede Voeding. Indien nodig en/of gewenst kan er ook gekeken worden naar een koolhydraatbeperking.  

Aan de hand van uw huidige voedingspatroon worden de adviezen opgesteld. De diëtist bespreekt vervolgens waar u tegen aan loopt en past hier de adviezen op aan. Daarnaast zal de vetmassa bepaald worden om goed in de gaten te houden of de gewichtsvermindering op de juiste manier plaatsvindt. 

Het belang van Fysiotherapie.

De begeleiding van mensen met Lipoedeem gebeurt meestal in samenwerking met de oedeemtherapeut in verband met het belang van bewegen. 

Vragen?

Twijfelt u of de diëtist wat voor u kan betekenen? Neem dan contact op via de knop “Stel een vraag” hieronder. Wij zorgen dan dat de diëtist vrijblijvend contact met u opneemt.