Longklachten (COPD en post-COVID)

Over Longklachten

Er zijn verschillende soorten longklachten. Vaak zijn mensen snel benauwd en kortademig en bewegen wordt steeds moeilijker. Of u nou overgewicht hebt en naast de benauwdheid het extra gewicht moet meetillen of juist een laag gewicht waardoor er misschien te weinig kracht is om überhaupt wat te doen. 

COPD

COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. U hebt minder zuurstof en ademen is moeilijker. Hierdoor hebt u minder energie, normale dingen zoals traplopen, boodschappen doen of uzelf aankleden kunnen lastig zijn.

Post-COVID

Sommige mensen houden langdurige klachten nadat ze COVID-19 (corona) hebben gehad. Dat wordt ‘post-COVID’ genoemd. Klachten kunnen verschillend zijn, maar denk aan vermoeidheid, kortademigheid, spierpijn, spierzwakte, hartkloppingen, aanhoudende verhoging (koorts) en vergeetachtigheid. 

Onze aanpak

Bij beide longaandoeningen is het belangrijk dat eventueel gewichtsverlies goed in de gaten gehouden wordt. Ongecontroleerd gewichtsverlies kan leiden tot verlies van spiermassa wat de klachten kan verergeren.  

De diëtist zal samen met u de voeding doorlopen en aandacht besteden aan voldoende energie en vooral voldoende eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstof van de spieren en zorgen daarmee voor behoud van spiermassa en nog beter voor opbouw van spiermassa. Dat laatste kan bijdragen in het ervaren van minder klachten. 

Als het niet lukt om met normale producten aan de energie- en eiwitbehoefte te voldoen kan de diëtist adviseren om te starten met aanvullende voeding. 

Bewegen

Naast voeding is bewegen essentieel. Soms lukt dat niet alleen, dan kan onze longfysiotherapeut u hierbij begeleiden. Klik hier voor meer informatie. 

Vragen

Twijfelt u of de diëtist wat voor u kan betekenen? Neem dan contact op via de knop “Stel een vraag” hieronder. Wij zorgen dan dat de diëtist vrijblijvend contact met u opneemt.