Maag- en darmklachten

Over maag- en darmklachten

Hebt u weleens last van een opgeblazen gevoel, buikpijn, buikkrampen, verstopping of gasvorming, en weet u niet wat u moet doen om dit te veranderen? Met voeding kan u vaak veel doen om de klachten te verminderen. Let wel op dat het niet altijd mogelijk is om klachtenvrij te worden. 

Prikkelbare darm syndroom

Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of Irritable Bowel Syndrome (IBS) is een verstoring van de functie van het maag-darmkanaal, met name van de dikke darm. Het is een veel voorkomende chronische darmaandoening. Naar schatting komt het bij ruim 10% van de Nederlanders voor. Bij PDS maakt de darm te veel of juist te weinig bewegingen.  

Vaak wordt nog door artsen gezegd dat er weinig aan te doen is, maar uit onderzoek weten we dat voeding vaak gerelateerd is aan de klachten.

Onze aanpak.

De diëtist zal samen met u kijken waar de oorzaak van de uw klachten ligt. Naast voeding zijn er namelijk nog veel meer oorzaken. De diëtist zal met u kijken welke begeleiding nodig is om de klachten te verminderen. Zij zal uw voeding beoordelen en starten met de eerste adviezen. Als deze adviezen onvoldoende effect hebben dan zal er verder gekeken worden. Het kan zijn dat de diëtist vraagt om een eet- en klachtendagboek bij te houden. Zo kan zij zien of er een relatie is tussen specifieke producten en de klachten.

FODMaP dieet

In Culemborg kunt u ook terecht voor het FODMaP dieet. Dit is een dieet gericht op specifieke suikers/koolhydraten in de voeding die klachten kunnen veroorzaken. De diëtist zal u in verschillende fasen ondersteunen om uit te vinden welke groepen koolhydraten bij u de oorzaak zijn van de klachten. 

Het is een intensief dieet dus de diëtist zal eerst met u kijken of en wanneer het goed is om dit dieet in te zetten.

 

Vragen?

Twijfelt u of de diëtist wat voor u kan betekenen? Neem dan contact op via de knop “Stel een vraag” hieronder. Wij zorgen dan dat de diëtist vrijblijvend contact met u opneemt.