Zwangerschap en zwangerschapsdiabetes

Je bent zwanger, gefeliciteerd!

Er is nieuw leven op komst en daar wilt u goed voor zorgen, ook in de eerste fase. Er zijn veel redenen om tijdens de zwangerschap een afspraak te maken met een diëtist. Dit kan zijn omdat u wilt weten of u wel gezond genoeg eet, maar ook omdat u misschien niet te veel wilt aankomen tijdens de zwangerschap.

Gezonde voeding.

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om gezond en volwaardig te eten. Er groeit tenslotte een baby in uw buik. Er kunnen dan toch wat vragen opkomen of door klachten wilt u kijken wat u met voeding kunt doen om de klachten te verminderen. Denk hierbij aan vermoeidheid, darmklachten die later in de zwangerschap kunnen verergeren of u wilt misschien weten hoeveel u ongeveer mag aankomen tijdens de zwangerschap en hoe u dit voor elkaar kunt krijgen. Voor al deze vragen kunt u terecht bij onze diëtisten. 

Zwangerschapsdiabetes.

Soms is er tijdens de zwangerschap een hoger risico op zwangerschapsdiabetes. Dit is met name als er een andere vorm van Diabetes in de familie voorkomt, maar ook een hoger gewicht geeft een verhoogd risico.  

In Culemborg werken we samen met verloskundige praktijk de Ronding en Ziekenhuis Rivierenland Tiel om zoveel mogelijk vrouwen in de verloskundige praktijk te kunnen blijven begeleiden. Als er tijdens een bloedtest een te hoge bloedglucosewaarde naar voren komt zal de verloskundige u niet direct naar de gynaecoloog doorverwijzen, zij zullen u eerst doorsturen naar diëtist Renske. Zij zal u helpen om de glucosewaarden te verbeteren. 

Onze aanpak.

De adviezen worden altijd gegeven aan de hand van de Richtlijnen Goede Voeding. Samen met de diëtist kijkt u wat u nodig heeft en welke aanpassingen mogelijk zijn. Hierbij zal ook gekeken worden hoe een minder gezonde keuze binnen de adviezen past.  

Bij zwangerschapsdiabetes zal Renske verder uitleg geven over de verschillende effecten van koolhydraten op de glucosewaarden en laat ze zien hoe u zelf de glucosewaarden kunt meten. Aan de hand daarvan zal zij aanvullend advies geven om de waarden netjes binnen de norm te houden. 

Het belangrijkste is dat u kunt genieten van de zwangerschap.

Vragen?

Twijfelt u of de diëtist wat voor u kan betekenen? Neem dan contact op via de knop “Stel een vraag” hieronder. Wij zorgen dan dat de diëtist vrijblijvend contact met u opneemt.