Golferselleboog

Meer informatie over een golferselleboog:

Een golferselleboog, ook wel een epicondylitis medialis genoemd, is een irritatie of ontsteking aan de pezen in de onderarm die ervoor zorgen dat de pols en vingers gebogen worden. Deze pezen hechten aan de binnenkant van de elleboog aan op het bot. Wanneer een van deze pezen of meerdere ontstoken raken geeft dit klachten. Deze ontsteking ontstaat vaak doordat er kleine scheurtjes aanwezig zijn in de pezen. Er zijn een aantal oorzaken van deze klacht: een herhaaldelijke beweging van de pols/elleboog (de beweging bestaat vaak uit de pols herhaaldelijk buigen waarbij er weerstand wordt geboden), een te grote kracht op de spieren of door een specifiek trauma. De klachten die mensen ervaren bestaan uit pijnklachten aan de binnenkant van de elleboog. In een beginstadium is dit vaak alleen in de ochtend aanwezig als men net wakker is. Als de klacht in een verder stadium is kan de pijn de gehele dag aanwezig zijn en verergeren wanneer de aangedane spieren in werking worden gezet. Hierbij wordt vaak een scherpe pijn gevoeld die zelfs kan uitstralen naar de schouder, bovenrug en nek. De pijn in de elleboog is vaak net iets onder de elleboog te voelen (1-2cm van het uitstekende bot aan de binnenzijde van de elleboog).

Hoe lang de klacht gaat duren is afhankelijk van de ernst van de klacht. Als de klacht in een vroeg stadium erkent wordt, kan de klacht binnen een aantal weken verholpen zijn. Wanneer mensen al gedurende langere tijd klachten hebben duurt het herstel ook langer. Dit kan oplopen tot zes maanden hersteltijd. Het is dus erg belangrijk om in een vroeg stadium naar de fysiotherapeut te gaan voor advies en oefentherapie.

Wanneer eenmaal de klachten aanwezig zijn is het belangrijk om zo snel mogelijk iets aan de klachten te doen. Wanneer u er langdurig mee rond blijft lopen en de spieren blijft overbelasten, kunnen de klachten chronisch worden. Hiermee worden de symptomen ook steeds erger, zoals hierboven benoemd is. Dit zorgt ervoor dat het herstelproces langer gaat duren.

De behandeling die wij kunnen bieden bestaat uit de volgende punten:

  • Voorlichting en advies
  • Houdingscorrectie m.b.t. belangrijkste activiteiten
  • Massage om triggerpoints te verminderen
  • Dry-needling als massage onvoldoende helpt
  • Rekoefeningen voor de gespannen spieren
  • Krachttraining
  • Medical taping

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Belangrijk is dat u niet te lang met de klachten blijft rondlopen. Een snelle interventie bij de fysiotherapeut zorgt ervoor dat u snel van de klachten af bent. Voordat u achter de oorzaak van de klacht bent, is het van belang om de aangedane pees/pezen niet te overbelasten. Wel is het belangrijk om de arm te blijven gebruiken, zodat de kracht in de arm niet te veel afneemt. U mag blijven bewegen binnen uw eigen pijngrens. Rekken van de elleboog is altijd goed om te doen bij deze klacht.

Als u de pijn ondraaglijk vindt of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl.

Lukraak op internet zoeken raden wij af.