Slijtage (arthrose, discopathie)

Slijtage (arthrose, discopathie)

Slijtage van de rug heeft te maken met een combinatie van zowel leeftijd als (werk)belasting, houding en lichaamsgewicht. Een ongeval kan leiden tot vroegtijdige slijtage. Voor slijtage van de rug worden ook wel termen als arthrose en spondylose genoemd.

Slijtage gaat uiteraard niet over. Maar terwijl men vroeger dacht dat rust zou helpen weten we tegenwoordig dat gedoseerd blijven bewegen het beste is.

Er kunnen lokale pijnklachten ontstaan maar ook uitstraling, al of niet ten gevolge van beknelde zenuwen. Als zenuwbeknelling leidt tot vermindering van spierkracht of gevoel is operatief ingrijpen soms aangewezen.
De rug zal langzaam stijver worden, een proces dat overigens ook afname van de pijn tot gevolg kan hebben.

Bij acute pijnklachten kan fysiotherapie of manuele therapie u helpen om sneller weer in beweging te zijn. Verder oefeningen om uw spieren te versterken en uw houding te verbeteren. In geval van overgewicht is de diëtiste de aangewezen persoon, ondersteund door FysioFit.
Bij meer chronische klachten hebben wij goede resultaten met OriGENE rugtraining.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Blijf gedoseerd bewegen. Vermijdt piekbelasting, zowel te zwaar als te langdurig. Let op uw houding en wissel regelmatig van houding.

Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.