Studentenelleboog

Meer informatie over een studentenelleboog:

De studentenelleboog, ook wel bursitis olecrani genoemd, is een ontsteking van de slijmbeurs op de punt van de elleboog. Het komt regelmatig voor, meer bij mannen dan bij vrouwen. Een slijmbeurs heeft als doel de wrijving tussen verschillende weefsels van het lichaam te verminderen. Een slijmbeurs fungeert als een glijlaag. Wanneer er overmatig veel wrijving of druk is, bijvoorbeeld door tijdens het werken of studeren langdurig op de elleboog te leunen (vandaar de benaming; studentenelleboog), raakt de slijmbeurs geïrriteerd en gaat ontsteken.

Als de slijmbeurs voldoende rust krijgt, ebt de ontsteking meestal langzaam weg. Dit kan soms wel enkele weken tot maanden duren. Als u er erg veel last van heeft of wanneer het herstel lang op zich laat wachten, kan de huisarts u behandelen. Door ontstekingsremmers of een injectie kan het genezingsproces versneld worden.

Indien de ontsteking onbehandeld blijft en u de elleboog geen rust gunt, verergert de ontsteking en kunt u last krijgen van de volgende symptomen:

  • Acute pijn
  • Roodheid en zwelling
  • Warmte rondom de elleboog
  • Koorts
  • Bewegingsbeperkingen van de elleboog.

De fysiotherapeut kan helpen de diagnose te stellen, uitleg geven over de aandoening en oefeningen en adviezen meegeven om het herstel te bevorderen. Soms heeft ultrageluid (een pijnloze behandeling d.m.v. geluidstrillingen) een gunstig effect.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Belangrijk is dat u de adviezen volgt die u van de behandelend arts krijgt. Van belang is rust houden; niet op de elleboog steunen, koelen en eventueel pijnstilling/ontstekkingsremmers.

Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.