Uitstraling in het been / Ischias

Meer informatie over uitstraling in het been / Ischias

Ischias is een term die beschrijft dat er pijnuitstraling is in het verloop van de nervus Ischiadicus (zenuw). Dat wil echter niet zeggen dat die zenuw ook betrokken is. De pijn kan radiculair zijn (afkomstig van een beknelde zenuwwortel) of pseudo-radiculair: lijkend op. Radiculaire pijn heeft zijn bron in de wervelkolom, bijvoorbeeld een hernia of slijtage. Pseudoradiculaire pijn kan afkomstig zijn van allerlei bronnen: van gewrichten (bijvoorbeeld het SI-gewricht), spieren (triggerpoints) of doordat een spier op de nervus Ischiadicus drukt (piriformis-syndroom). In de meeste gevallen zijn oorzaak en gevolg niet helemaal duidelijk.

Als de oorzaak niet wordt weggenomen zullen de klachten niet verminderen. De eerste stap is dus een juiste diagnose.

Bij radiculaire pijn: er kunnen uitvalsverschijnselen optreden: gevoelsstoornissen, spierkracht en reflexen kunnen verdwijnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klapvoet.

Bij pseudoradiculaire pijn: hoe langer u met de klachten loopt hoe gevoeliger uw zenuwstelsel wordt. Uiteindelijk kan het pijnsignaal chronisch worden.

Afhankelijk van de achterliggende oorzaak boeken wij goede resultaten met manuele therapie, triggerpointbehandeling (al of niet d.m.v. dry needling), oefentherapie en (houdings)adviezen.

We kunnen ons voorstellen dat u meer wilt weten of iets wil vragen over uw eigen situatie. Neem hiervoor gerust contact met ons op. De betreffende therapeut van ADFYS Paramedisch Centrum belt u dan terug. Meteen een afspraak maken kan natuurlijk ook.

Blijf niet met uitstralende pijn lopen. Raadpleeg uw huisarts en bespreek de mogelijke oorzaak. Blijf te allen tijde gedoseerd in beweging en variëer regelmatig van houding.

Als u de pijn ondraaglijk vind of u maakt zich ernstig zorgen neem dan contact op met uw huisarts of raadpleeg www.thuisarts.nl

Lukraak op internet zoeken raden wij af.